maandag 3 oktober 2022

Dag 20 (4 oktober)

We staan al vroeg op en iets voor 08u00 rijden we door naar Kennedy Space Center. Onderweg spijtig genoeg wel wat file waardoor we pas om 11u15 aankomen. We beginnen met de Rocket Garden. Hier staan enkele van de raketten welke NASA in het verleden gebruikte.
Dan op naar de Gateway: The Deep Space Launch Complex. Een expositie over huidige en toekomstige ruimteschepen. Ook kan je hier een 'ruimtereis' maken in Spaceport KSC. Je kan kiezen uit 4 verschillende vluchten en je maakt dan een soort reis zoals in Soarin in Epcot maar dan door de ruimte. Knap om te zien. Dan op naar het Atlantis paviljoen. Hier krijg je uitleg over het Space Shuttle programma. Voor het gebouw staan de boosterraketten welke de Shuttle in de ruimte schoot. 
Binnen krijg je eerst een presentatie te zien over de Space Shuttles en aan het eind van de presentatie krijg je de echte Atlantis Shuttle te zien. Knap gebracht. We bezoeken de hal waar de Shuttle staat en kijken onze ogen uit naar de grootte van dat ding. Karine doet ook nog de Shuttle Launch Experience. Valt wat tegen en een stuk slechter dan Mission: Space in Epcot. We lopen nog even terug naar de Rocket Garden voor een paar foto's want als we straks terug komen van het andere deel van het Center dan is dit gedeelte al gesloten. We pakken de bus voor een rit van zo'n 20 minuten naar het Apollo/Saturn V Center. Hier krijg je vooral uitleg over de maanlandingen.
Onderweg zien we nog de VAB (Vehicle Assembly Building) waar de raketten (zoals de recente Artemis raket) staan opgeslagen voor vertrek. Dit gebouw is mega groot. Het gebouw is 160 meter hoog met deuren van 139 meter!!
Bij aankomst in het Apollo/Saturn V Center krijg je eerst een video te zien over de space race en de weg welke het ruimteprogramma moest nemen voordat er een raket richting de maan kon worden afgeschoten. Daarna zie de Firing Room en herbeleef je de lancering van de Apollo 8 raket. 
Zodra dit gedaan is kom je in een hal terecht met een echte Saturn V raket die in stukken tegen het plafond hangt. Indrukwekkend om te zien en je voelt je meteen heel klein. We volgen een kleine gratis tour waarbij je wat extra uitleg krijgt over de raket. Nadien kijken we nog wat rond en kijken we in het Lunar theater naar een voorstelling over de Apollo 11 maanlanding. Nadat we alles hebben bekeken maken we ons op voor het extraatje van de dag. Om 17u36 vertrekt er een Atlas V raket (SES 20&21) en je kan vanaf het Apollo/Saturn V Center de lancering volgen. 
Buiten staan tribunes waar je op kan plaats nemen en waarop je de lancering van 'dichtbij' (op zo'n 9 km) kan volgen. We zitten lekker in het zonnetje en genieten van wat pizza. Ondertussen krijgen we wat uitleg over de lancering en tegen 17u30 beginnen de kriebels wat toe te nemen en om exact 17u36 zien we raket opstijgen. Het is raar om de raket zonder geluid te zien opstijgen. Nu het geluid komt nog wel maar het heeft wat tijd nodig om ons te bereiken maar dan rolt het gedonder van de motoren over je heen. Speciaal om een lancering mee te maken!
Morgen is er nog een SpaceX lancering maar deze kan je niet gratis bekijken vanaf deze viewing area (kost $250 pp).
We nemen de bus terug naar Kennedy Space Center en stappen in de auto richting hotel. We checken snel in en gaan dan eten bij Preacher Bar. Karine neemt de Tropical Mahi Mahi en ik de Chicken Pot Pie. Erg lekker en een super leuk ingerichte zaak. We tanken nog even ($2,979 / gallon) voordat we terugrijden naar het hotel. Ik kruip als snel onder de lakens terwijl Karine nog wat video kijkt op haar gsm. Morgen staan we rustig op en gaan we proberen de SpaceX lancering te bekijken voordat we naar Miami rijden. 

1 opmerking:

  1. Weer een gave dag dus! Geniet van jullie laatste dag in Miami en alvast een veilige terugvlucht gewenst. Ess

    BeantwoordenVerwijderen